Okosak és ügyesek a kőrösi diákok: Elektromos autójuk 347 km-t tett meg 1 kW órával

Mint ahogyan lapunk arról július elején beszámolt, nagykőrösi diákok szépen szerepeltek a Shell Eco-marathonon Londonban, ahol a 9 tagú csapatban az igen előkelő 13. helyezést érték el. Ezzel Nagykőrös városának is hírnevet, dicsőséget szereztek. Londonban július 5. és 8. között idén 175 csapat versenyzett 24 európai országból és más kontinensről. A tét az volt, hogy ki tudja a legnagyobb távot megtenni saját tervezésű járművével a legkevesebb üzemanyaggal. A Kandó Electric csapata az előkelő 13. helyen végzett, ebben a teamben képviselték városunkat a nagykőrösi fiatalok is. Kovács Dávid Attilát és Törköly Dánielt kérdeztem az élményeikről. Megtudtam, hogy elektromos autójuk összesen 347 km-t tett meg 1 kW órával.

 

Mindketten a kecskeméti Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói, boldogan mesélik, hogy mindkettőjüket beválasztották a csapatba, és így vehettek részt az előkészületekben és a versenyen, melynek költségeit iskolájuk állta teljes mértékben.

 

Megtudtam, hogy egész évben folyamatosan készültek a fiúk, de a munka java az utolsó 1-2 hónapban zajlott. Igazán a vizsgák után volt rá több idő. Az út 11 napos volt, ebből egy hét a verseny, így sajnos kevés idő jutott városnézésre, de amit lehetett azért bejártak: Így Párizs csodáit, London nevezetességeit, Belgiumot pedig hazafelé úton.  Hatalmas élményekkel gazdagodva tértek haza.

 

Kovács Dávid lapunknak elmondta, hogy angol nyelvtudása miatt választották be a csapatba. Dávid szeptembertől lesz tizedikes. Az ő feladata volt a szabályzat lefordtása, a verseny során ő tolmácsolt és segítette mindenben a csapatot.  „ Nagyon jó volt angol anyanyelvű emberekkel beszélgetni, rengeteget tanultam itt. Előrehozott érettségit szeretnék tenni. Az a tervem, hogy a GAMF-ra megyek továbbtanulni, hadtudományi pályára készülök, mérnök szeretnék lenni, tankokat terveznék legszívesebben. Az eredménnyel teljes mértékben elégedettek vagyunk! Egyedüli középiskolás csapatként jól helyt álltunk ebben a mezőnyben. Nagyon szépen köszönöm az iskolának a lehetőséget és a kiváló tanároknak a segítséget! „

Törköly Dániel elektortechnikusként végzett, az Óbudai Egyetemen folytatja, villamosmérnöknek készül. „ Nagyon jól sikerült az utazásunk! Maga az út, és a csapattal való munka is jókedvűen telt. Dolgoztunk és szórakoztunk is. Szeretnénk megköszönni Borsodi István tanár úrnak a felkészítést, segítséget! Ő a legjobb mechatronika tanár, aki létezhet! Köszönjük, hogy a csapat tagjai lehettünk! „

Szerkesztőségünk nevében is sok szeretettel gratulálunk a fiúknak, és kívánunk további sok sikert, a szünidőre pedig pihenést!

Lőrinczy Veronika