KŐRÖSI IPAROSOK V. RÉSZ: A SZILÁDI HÁZASPÁR

Sziládi Ambrusné és Sziládi Ambrus MŰSZERÉSZ MESTEREK

A Nagykőrös és Vidéke Ipartestület tagjainak bemutatása sorában egy városszerte közismert, népszerű házaspár következik. Sziládi Ambrusné a közelmúltban vehetett át 25 éves pártoló tagságáért kitüntetést a szervezettől. A kerékpár műszerész házaspár Hölgy tagja igen szerényen adja át szót férjének, aki elmondta, hogy idén lesz a 40 éves házassági évfordulójuk, és jóban - rosszban együtt voltak a szeretetben eltöltött évek alatt. A nap 24 óráját együtt töltötték, de ez csak szebbé - jobbá tette a kapcsolatukat. Két gyermekük van, a lányuk pénzügyesként Nagykőrösön dolgozik, a fiuk Budapesten él, a Parlamenti Őrség tagja immár négy év óta.

 


Sziládi Ambrus ma is aktívan dolgozik műhelyében, rengeteg kerékpárt megszerelt életében. 1978 óta iparos, 24 éves korában, rekord fiatalon már műszerészmester lett. Ekkor 25 műszerész dolgozott a városban, ma már csak egyet - kettőt találni. Évente 2 - 3000 kerékpárt javított meg az eddigi pályafutása során. A végeredmény elképesztő, közelít a 100 ezerhez a megszerelt járművek száma, hiszen korábban motorkerékpárt is javított, no meg mosógépeket, centrifugát is. Vannak olyan igen régi kerékpárok, melyekhez másnak a műhelyében már nincsen alkatrész, itt még rendelkezésre áll.  Sziládiék büszkék rá, hogy az idős kerékpárokat is meg tudják szerelni, de az idős kuncsaftok mellett rengeteg kisgyermek is van, akiknek szintén segíteni tudnak.

 Sziládi Ambrus 37 éve ipartestületi tag, korábban hosszú évekig elnöke is volt a szervezetnek. Ő volt az, aki a jelenlegi elnököt is meghívta a szervezetbe, majd támogatta, hogy Boros Sándorné Irénke vegye át a stafétabotot. „Nagyon remekül végzi feladatát Irénke! Örülök, hogy őt választottuk meg! A mai napig nagyon sokat jelent nekem az Ipartestület, jó dolog ebbe a közösségbe tartozni! Besegítek a mai napig, ha szükség van rá. Tudom, hogy ez kemény munka! Örülök, hogy Irénke rendben tartja az épületet és a szervezetet. Mi is a családdal csináltunk mindent, sok hétvégénket töltöttük ezzel. 8 évig tartó kemény harc volt, míg visszakaphattuk az államtól a székházunkat, örülök, hogy sikerült! 1911 óta az iparosok ebben az ingatlanban vannak. Néhány éve a RELEVÉ táncosai is „otthonuknak” tekintik az iparosok székházát, termet bérelnek tőlük.”- mondta el Sziládi Ambrus, akit a munka szeretete segít át minden nehézségen.


Mosolyogva és meghatódva meséli el nekem, hogy korábban készített egy háromkerekű kerékpárt egy idős bácsinak, aki sok - sok éve nem tudott már kijutni a zártkertjébe. „Még használni is megtanítottam, aztán később a fia, és ő is nagyon köszönték, hogy lehetővé vált az idős ember számára a közlekedés. Ezekért a pillanatokért érdemes élni és dolgozni! Mindig sok munkám van, örülök, ha el tudom végezni mindegyiket. Igyekszem segíteni mindenkinek, aki megkeres. Hálával és köszönettel tartozom Feleségemnek, aki mindenben mellettem volt egész életünkben, és segít nekem ma is!„ - mondta el a kőrösi iparos, Sziládi Ambrus.


Szerkesztőségünk nevében ezúton is kívánunk jó egészséget, jó munkát a Sziládi Házaspárnak!

Lőrinczy Veronika

Címke: