Fúrt kutak: 2020-ig tolhatják ki a türelmi időt- Ne higgyen a folyamatosan hazudozó Zágráb Nándornak!

Lapunkat többen megkeresték a fúrt kutak témájával kapcsolatban. Zágráb Nándor, a bukott Volner János alattvalója, Ábrahám Tibor harcostársa folyamatosan hazudik a témával kapcsolatban és büntetési tételeket lebegtetve hergeli a lakosságot! Ön se higgyen neki! Megint hazudott! Íme, az igazság és a tények!

Idén decemberben lejár az a türelmi időszak, amely alatt bírságmentesen lehet engedélyeztetni a vízügyi hatóságoknál a korábban be nem jelentett fúrt kutakat. Összhangban a Víz Keretirányelv stratégia tervének 2021-ig elkészítendő felülvizsgálatával, valamint a Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztési felhívásának 2020. augusztus 3-i utolsó benyújtási lehetőségével, a moratórium 2020 végéig történő meghosszabbítását kezdeményezte az agrárkamara.

A 2016-ban életbe lépett moratóriumot megelőzően azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezhette a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve magának a kútnak az átalakítására, és indokolt esetben annak megszüntetésére. Ezen kívül akár 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre. Az Agrárkamara törvénymódosítási javaslatára eltörölték ezeket a szankciókat, így a legálissá vált kutak tulajdonosai európai uniós pályázatokon is indulhatnak. A visszajelzések alapján számos gazdálkodó élt a lehetőséggel. Az uniós források biztonságos lehívása érdekében a kamara kezdeményezte a moratórium 2020. december 31-ig történő meghosszabbítását.

A jelenlegi törvénymódosító javaslat szerint mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a személy, aki az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, vízkivételt biztosító vízilétesítmények – többek között a mezőgazdasági célú, a zártkerti, illetve a házi vízigényt kiszolgáló kutak – vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását 2020. december 31-ig kérelmezi. További részletek IDE kattintva!

Címke: