Bayer Zsolt: Nagykőrös egy ékszerdoboz, a főtér pedig igazi csoda

Nagykőrösön tartott polgári közéleti estet Bayer Zsolt író, újságíró, publicista, a HírTV műsorvezetője május 8-án. Az előadás végén az Önkormányzati Hírek újságnak exkluzív interjút is adott Bayer Zsolt, az alábbiakban ezt olvashatják.

ÖH: Beszédében szóba hozta Conchita Wurst osztrák transzvesztita énekest is. Idén Franciaországot pedig egy transzvesztita marokkói muszlim migráns képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ez lenne az „európai vízió”?

Bayer Zsolt: Ez. A mai egész estém erről szólt, többek között, hogy a csodálatos Európa miképpen veszejti el önmagát és igen, sajnos azt kell mondanom, ez ma az európai vízió, és ez maradt a szabadság csodálatos eszméjéből. Ez tragédia.

 

 

ÖH: Mi lesz nekünk, magyaroknak a választás igazi tétje?       

 

Bayer Zsolt: Európa fennmaradásának mi vagyunk a zálogai, és hogy azok tudjunk tényleg maradni, ahhoz meg kell tudni őrizni a jelenlegi hatalmi és politikai konstellációt. Ezen múlik minden.

 

ÖH: Nem mehetünk el az aktuálpolitika mellett sem. Bangóné patkányozott, a nagykőrösi ellenzék egyes tagjai pedig akasztanának és agyonvernének embereket. Ilyen ellenzékre hogyan bízhatnánk rá hazánkat, vagy városainkat?

 

Bayer Zsolt: Pont sehogy. Ha kicsit bővebben mondhatok erről pár szót, annyira mélyen jellemző, hogy tényleg azt hiszik a mi ellenfeleink, a mi ellenzékünk, hogy nekik mindent lehet, nekünk meg semmit. És talán itt az ideje, hogy szakítsunk ezzel a gondolkodásmóddal, mert ez nem így van. Jó, hogy ha ők is végre egyszer fel fogják fogni, hogy nincsenek abban a helyzetben, sem hogy fenyegetőzzenek, sem pedig abban, hogy ha esetleg kapnak egy pofont, akkor elkezdjenek hisztériázni, hogy úristen, velünk hogy bánnak. Nincsenek ebben a helyzetben.

 

ÖH: Engedjen meg egy kérdést Nagykőrös vonatkozásában. Tavaly megnyertük a Virágos Magyarország országos versenyt, idén pedig egy magas szintű nemzetközi, szakmai delegáció lesz városunk vendége. Mit kíván Nagykőrösnek?

 

Bayer Zsolt: Azt kívánom, hogy győzzön, nyerjék meg a nemzetközit is. Én tényleg régen voltam már itt, de ahogy jöttem, láttam, hogy ez a főtér valami csoda. Nagykőrös egy ékszerdoboz, remélem, hogy a nemzetközi zsűrinek is elnyeri a tetszését. Nekem elnyerte.

 

Az interjút készítette: Horváth Tibor

Fotó: -szi-

„EURÓPA MA MI VAGYUNK!”

KÖZÉLETI EST BAYER ZSOLTTAL


„Köszönöm szépen, hogy ilyen nagy létszámban megtiszteltek jelenlétükkel.” – így kezdte beszédét Bayer Zsolt író, publicista, a HírTV műsorvezetője május 8-án, szerdán, Nagykőrösön. A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ emeleti díszterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, a hallgatóság végig nagy figyelemmel hallgatta Bayer Zsolt előadását, hiszen ő mindig tud valami újat, valami megdöbbentőt és egyben elgondolkodtatót mondani a világ, Európa és hazánk, Magyarország vonatkozásában is.

„Mi is az az Európa és ebben az Európában kik vagyunk mi” – erre a motívumra építette fel közel egy órás beszédét Bayer Zsolt, aki elmondta: „Az egyik, amit végig kell gondolnunk, és át kell értékeljünk magunkban, az az Európáról alkotott képünk. A másik, ezzel párhuzamosan, amit végig kell gondolnunk és át kell értékeljünk magunkban, az pedig az önmagunkról alkotott képünk. És ha ezt a kettőt meg tudjuk tenni, akkor higgyék el, még inkább magától értetődő és egyértelmű lesz, hogy mi a tétje mindannak, ami most előttünk áll.” Bayer Zsolt ezekkel kapcsolatban az est folyamán elmondta azt is, hogy: „Nem elsiratni kell magunkat minden nap, nem öngyűlölőnek kell lenni. Nem azt kell elhinni, hogy mi minden nemzetnél alábbvalóbbak vagyunk, hanem azt, hogy TÖRTÉNJÉK BÁRMI, MINDIG MEG KELL TUDNI MARADNI.” – fogalmazott.

„1100 év nem volt elég arra, hogy minket eltüntessenek a világból. Miért nem látjuk be végre, hogy nincsen ennél nagyobb sikertörténet? Ez a mi 1100 évünk, ez a mi örök mégis-megmaradásunk. És hogy ha végiggondoljuk, kik akarták ennek az ellenkezőjét? Hogy ha mi túl tudtuk élni a tatárt, az Oszmán Birodalmat, a Habsburgot, és még a szovjetet is, tényleg pont egy isiászos vénembertől fogunk majd kegyelemdöfést kapni? Majd pont Brüsszelből fognak bennünket eltüntetni? Majd pont ők fogják megmondani, hogy mi hogyan akarunk élni? Hát egy frászt. Nagyobbakkal is megküzdöttünk már, hogy ne mondjam, oroszlánokkal. Most pont a pincsikutyától fogunk betojni?” – tette fel a kérdéseket az előadó.

Bayer Zsolt „A szemünk előtt hanyatlik és pusztul egy egykor csodálatos és önmagát 500 éven keresztül tartó európai kultúra és civilizáció és mi itt vagyunk, és mi vagyunk. Már csak egy dolgot kell tudni kimondani jó hangosan és nagyon büszkén, azt, hogy EURÓPA MA MI VAGYUNK. Mi vagyunk. Európa ma itt van. Európa ma ide szorult vissza. Ez a helyzet.” – mondta. Majd arról a szomorú tényről is beszélt, hogy a mai nyugat-európai nemzetállami vezetőknek nulla gyereke van. Ezzel kapcsolatban kifejtette: „Nagy szimbólum ám ez. Angela Merkelnek nincsen gyereke, Emmanuel Macron, aki elvette a nagymamáját feleségül, szintén nem tervez gyermeket. Amúgy is az Antillákon szeret fekete fiúkat ölelgetni. Benelux Államok dettó. A luxemburgi miniszterelnök már coming outolt, ő nagyon haladó és modern, ő elvett egy fiút feleségül. Európa tökéletes példája, amikor a luxemburgi miniszterelnöki pár megérkezik egy külföldi látogatásra, piros szőnyeg, megérkezik a repülő és ebből kiszáll a miniszterelnök úr kifogástalan sötétkék öltönyben és sötét nyakkendőben és jön vele a felesége kifogástalan sötétkék öltönyben és rózsaszín nyakkendőben. Csodálatos, ennél többet nagyjából nem is kell mondani Európáról.” – fogalmazott, majd ezzel összefüggésben hozzátette Bayer Zsolt: „Mi emberek az örökkévalósággal – a Jóistenen kívül – csak és kizárólag a gyermekeinken keresztül vagyunk kapcsolatban. Akinek gyereke van, az örökkévalósággal parolázik. Képes önmagán túl gondolkodni, képes a saját életén túl gondolkodni és egyszersmind az is következik, hogy NAGYON NEM MINDEGY, HOGY MI MAJD MILYEN VILÁGOT FOGUNK ITTHAGYNI. És nem önmagunk miatt nem mindegy. (…) Milyen világot fogunk rájuk hagyni? Na, ez a kínzó kérdés és ez a kínzó felelősség. Mindannyiunké, mert ők számítanak, mert ők az örökkévalóság.” – fogalmazott Bayer Zsolt a nagykőrösi polgári-közéleti esten.

 

Az estről készült videó részletet megtekinthetik az Önkormányzati Hírek Nagykőrös facebook oldalán!

Az Önkormányzati Hírek exkluzív interjút is készített Bayer Zsolttal, melyet elolvashatnak lapunk 3. oldalán.

 

Horváth Tibor

 

Forrás: Önkormányzati Hírek